Horsemanship

Wat is dat nou precies? Hieronder een vertaling van Horsemanship op de wijze hoe ik het zie. Het is namelijk zo’n breed veld dat je binnen de horsemanship nog tientallen stromingen hebt. Het paard behoudt zijn eigen identiteit, wij veranderen onze manier van communiceren richting het paard. Dat betekend niet dat het paard ook de baas kan zijn, dat zijn wij en wij staan open voor inbreng.

Er word constant gekeken of het paard en zijn trainer in balans zijn, zowel lichamelijk als mentaal. Het lichamelijke aspect is bij veel trainers bekend, maar toch lopen er veel paarden uit balans en worden onbewust scheef getraind waardoor er klachten kunnen ontstaan. Een paard is een meester in spiegelen. Hoe zitten wij op ons paard of hoe lopen wij naast hem? Een mooie manier om te zorgen dat je paard lichamelijk in balans komt/ blijft is rechtrichten.

En dan het mentale aspect. Als wij niet in de juiste mentale toestand zijn, kunnen wij een pasje terug doen. Bijvoorbeeld als wij het paard iets vragen en na 10x doet hij nog geen fractie van wat wij willen, je voelt spanning oplopen en je weet nu moet ik even iets anders doen anders ontplof ik.

Tijdens mijn lessen zal ik er ook zorg toedragen dat je dit gevoel niet eens gaat voelen.
Het paard heeft vaak maar te doen wat wij hem opdragen. Door meer naar je paard te kijken en inspringen op het moment dat het paard tekenen laat zien dat hij/zij het niet leuk vind, het niet begrijpt of het gewoon heel moeilijk vind voorkom je al zoveel narigheid. Niet alleen tijdens de training maar vanaf het moment dat jij in contact komt met het paard.

 

*Als je de manier verandert waarop je naar dingen kijkt,
zullen de dingen waar je naar kijkt ook veranderen*

Reacties zijn afgesloten.

test