Rosa

11377350_708703212574676_2827116608189414055_n

Hallo! Ik ben Rosa van Leeuwen.

Mijn doel met paarden is niet om beter te worden dan een ander. Het is beter worden binnen in mijzelf. Om mijn absolute best te doen en dan morgen proberen het nog beter te doen.
Je moet aan jezelf werken om dit te bereiken, niet aan je paard.

 

In 2005 ben ik in contact gekomen met horsemanship, een stalgenoot was opgeleid bij Emiel Voest en haar omgang met paarden sprak mij erg aan. Samen met mijn verzorgpony Personage ging ik mij verdiepen in deze methode en nam ik lessen met grondwerk en rijden.
Helaas verhuisde deze instructie na 2 jaar en ben ik de boeken van Voest gaan kopen om mij verder te verdiepen.
In 2007 kreeg ik mijn eerste paardje Primus, zoekend naar een andere instructrice/ instructeur kwam ik uit bij de Klassieke Rijkunst, ik heb hier heel veel geleerd maar het voelde toch niet helemaal goed ik miste een stukje horsemanship. Na 2 jaar ben ik gestopt en namen me even pauze, helaas begon Primus in deze periode kuren te vertonen. Na een röntgenonderzoek bleek hij artrose te hebben, we hebben de keus gemaakt hem op pijnstillers te zetten en hem als knuffel pony te houden. Maar helaas leverde de medicatie niet genoeg resultaat en hebben we hem laten gaan..
In de tussentijd dat ik niks met Primus deed, had een stalgenoot haar voet in het gips. Ik had een paard waar ik niks mee kon en bij haar was het contra. We maakte een tijdelijke pony switch. Ik ben gaan lessen bij een dressuur instructrice maar met veel respect naar het paard. Deze pony kon en ging zo hard dat hij mij leerde ZEN te worden. Deed je dat niet, dan werd je als een racket afgevuurd. Een hele mooie leermeester.
In 2010 kwam Black Velvet, met hem heb ik intensief Parelli getraind, Voest weer opgepakt en begonnen met rechtrichten.
Helaas mocht ook dit paard niet lang bij mij blijven, door een ongeluk op stal waar ik niet bij was. (hij zat vast in een hek) Na 2 zware operaties in de kliniek kwam eruit dat er teveel beschadigd was. Ook hij is gaan hemelen.

Vrij snel weer een Arabische Volbloed gekocht, met hem ook veel Parelli en Voest gedaan. Maar er kwam een moment dat ik verder wilde, geen idee hoe maar ik beheerste de methodes en wilde meer. Ondertussen was ik opzoek naar een braaf paard voor mijn zusje. Valerio was hier totaal niet geschikt voor. Een paar paarden gereden maar er ontstond een schuld gevoel, er zullen niet veel mensen zijn die een paard (kunnen) kopen waarvan je al weet dat hij niet ‘in de maat loopt’ en ook gevaarlijk is. Met de gedachte ik koop Kupac, train hem en verkoop hem, elk paard verdient begrepen te worden. Maar het liep iets anders mijn zusje, ik en Valerio werden te hecht met hem dus hij bleef. Nu 2 jaar verder is hij een wereld paard!
Ik ben gaan nadenken wat ik nou precies wil, zoekend naar een combinatie van dressuur en natural horsemanship. Dus gaan zoeken in de horsemanship wereld.
Ik kwam uit bij Marieke van Soest waar ik nu alweer 2 jaar met heel veel plezier wekelijks les.
De basis is Chi, luisteren naar je onderbuik gevoel en de energie onder controle krijgen. Marieke heeft voor mij een nieuwe wereld geopend, waar ik eigenlijk al in zat maar waar ik niet genoeg van wist om hiermee om te gaan. Het leek mij een enge, zweverige wereld maar dat is het niet! Het is gebruik maken van onze rechter hersenhelft. Wij als mens gebruiken voornamelijk onze linker hersenhelft. Paarden geven ons een beeld van de wereld geschetst door de rechter hersenhelft.

Het is mij ondertussen duidelijk, er is niet een manier die altijd werkt. Door mijn kennis van methodes te combineren en het paard en trainer centraal te houden kan er een gebalanceerde training ontstaan. Die leuk is voor mens en paard.

Doordat ik net als in mijn eerste weken in de horsemanship wereld alles wilde leren. Ben ik nog steeds zeer geïnteresseerd in verbeteringen en veranderingen. En volg ik maandelijks clinics, workshops, lezingen, cursussen en online studies.

Liefs Rosa

Reacties zijn afgesloten.

test